При изключително тежки зимни условия Локомотив Пловдив продължи победния си ход в първенството. У дома на стадион „Локомотив“ хората на Едуард Ераносян надиграха последния в класирането Монтана с 2:0 в мач от 16-ия кръг на Първа професионална лига.

Насред снежните преспи под тепетата Веселин Марчев преди почивката и Мартин Камбуров след нея направиха така, че „железничарите“ временно да излязат четвърти в подреждането с 26 точки. Така те имат аванс от 1 пункт пред Дунав Русе и ЦСКА-София, чийто мачове са съответно утре и вдругиден.

Монтана от своя страна трябваше да преглътне поредно разочарование и да се примири с 12 загуба. С едва 8 точки от началото на сезона северняците са твърдо последни, на четири зад предпоследния Нефтохимик.

Под сипещите се снежни парцали двата тима се хвърлиха без страх в битката, а само 37 секунди след началото на срещата Локомотив изтърва първата си чиста ситуация. Димитър Велковски изведе добре по десния фланг Пламен Крумов, чийто първи опит за центриране срещна тялото на Христос Контохристос, но при втория намери нисичкият Ияд Хамуд пред вратарското поле. 15-годишният тийнейджър сякаш не очакваше топката да стигне до него и с глава стреля много над вратата.

Въпреки тежкия терен домакините продължиха да натискат опонента си. Условията скоро започнаха да се влошават, а теренът се покри с тънка бяла покривка и съперниците бързо се преориентираха към изстрели от дистанция и статични положения.

Именно така дойде и откриващият гол за Локомотив в 28-ата минута, като преди него реферът Стефан Апостолов временно прекъсна играта, за да се почистят линиите на терена. След това Дани Кики на два пъти центрира от корнер отдясно по атаката, а при втория си опит намери Веселин Марчев при далечната греда. От 6-7 метра „десетката“ на пловдивчани засече с глава и прати топката покрай Христо Иванов до десния стълб за 1:0.

Монтана направи опит да върне попадението в следващите минути. Андреас Васев и Стивън Петков съумяха да отправят точни изстрели от вътрешността на наказателното поле, но вратарят Ясеин Ел Харуби отвърна с комфортни спасявания и в двата случая.

Точно преди изтичането на първото полувреме Мартин Камбуров направи рядък за себе си пропуск от изключително чиста позиция. Нападателят се възползва от неразбирателство между Иван Михов и Шоко пред наказателното поле и заедно с топката се промуши между тях. След това той се устреми към вратата и от 7-8 метра потърси близкия горен ъгъл с мощен шут. Вратарят Христо Иванов направи няколко решителни крачки напред, които му помогнаха да отбие в корнер.

След паузата битката на и с терена продължи, но чистите голови положения не бяха толкова много. Локомотивци по-рядко шутираха от дистанция, като по-често търсеха центриранията от фланговете. Монтана заложи на подобна тактика, макар че именно когато опитаха нещо по-различно, играчите на Атанас Джамбазки стигнаха до изключително чиста възможност в 64-ата минута. Тогава Тихомир Трифонов изненада защитата на Локомотив с висок извеждащ пас надясно за Сергей Георгиев. Павел Виданов нямаше как да се противопостави на скоростта на съперника си, а Георгиев овладя и нахлу в наказателното поле. Той имаше чиста видимост да шутира, макар и по диагонал спрямо вратата, но предпочете да свие към точката на дузпата за резервата Атанас Илиев. Нападателят пробва късмета си, но се подхлъзна и изстрелът му срещна тялото на Кирил Котев.

Четвърт час преди края Мартин Камбуров направи втори голям пропуск. Резервата в Локомотив Димо Бакалов тръгна на дрибъл успоредно пред пеналта и чукна много хитро вляво за капитана си, с което го остави сам срещу вратаря. Христо Иванов излезе напред, а Камбуров го финтира и си затвори ъгъла спрямо вратата. Той нанесе много силен шут, на който му липсваше съвсем малко точност, за да мине между гредата и върналия се Диарасуба Бамба.

Седем минути преди изтичането на редовните 90 въпросителните около крайния изход на мача паднаха. Камбуров изплете скоростно двойно подаване с намиращия на точката на дузпата Димо Бакалов и така се озова очи в очи с Христо Иванов за трети път в мача. Този път прошка нямаше и с мощен шут под гредата ветеранът направи 2:0.

В следващия кръг Локомотив Пловдив е домакин срещу Черно море, а Монтана отново гостува, този път на Славия.