Приятната изненада в Първа лига от началото на сезона Дунав Русе направи четвърта поредна грешна стъпка. Момчетата на Веско Великов стигнаха само до равенство 1:1 срещу аутсайдера Монтана в домакинството си на "Лудогорец Арена" в Разград. 

"Драконите" счупиха гредите, като на три пъти те спасяваха монтанци, но не успяха да пречупят съперника си. Те изоставаха след ранния гол на Иван Михов, но успяха да изравнят малко преди края. Това беше улеснено и от глупавия червен картон на Раиф Мурадов, който в рамките на 30 секунди в 58-та минута си изпроси два жълти картона. 

Мачът започна пред проливен дъжд, което затрудни стила на игра на дунавци. Желанието им да играят бързо и по земя нямаше как да даде очаквания резултат и затова играта им не спореше. 

Те задържаха по-често топката, но опасностите пред Христо Иванов бяха твърде малко. Монтанци чакаха своите шансове на контраатака и от статични положения. И бързо дочакаха първия от тях. 

Още в 9-та минута Маркиньос центрира страхотно от пряк свободен удар, централният защитник Иван Михов беше изпуснат в наказателното поле и стреля прострелно с глава, като не остави шанс на вратаря Мартин Луков - изненадващо 1:0 за гостите. 

След този гол натискът на русенци продължи. Те задържаха топката в полето на противника, но така и не отправяха удари към Христо Иванов. При още едно центриране на Маркиньос пък Монтана можеше да удвои. 

Ситуацията в 16-та минута беше идентична на тази при гола, но тогава Сергей Георгиев се озова зад защитата и имаше засада, а пък и ударът му срещне двете греди и така и не премина голлинията. 

Най-спорната ситуация беше в средата на първата част, когато Юлиян Чапаев от Монтана игра с ръка в наказателното поле след удар на Мирослав Будинов, но реферът прецени, че дузпа няма и защитникът на гостите се е предпазил в този случай. 

След това постният натиск на Дунав продължи и ударите към Иванов се брояха на пръстите на едната ръка, а и бяха прекалено слаби да го затруднят. Монтанци пък дебнеха на контра и при една от тях в 37-та минута Маркиньос с петичка намери Георги Коруджиев пред наказателното поле, чийто удар беше избит от Луков. 

Едва в последните минути на първата част русенци стигнаха до по-сериозни опасности пред Иванов. Първо Антон Огнянов стреля от дистанция, но вратарят на Монтана спаси. После и Юлиян Ненов стреля с глава, но топката мина на десетина сантиметра встрани от вратата. Така почивката дойде при гол аванс на гостите. 

След подновяването на играта натискът на дунавци продължи, като най-чистата ситуация за тях беше в 51-та минута. Тогава Антон Огнянов центрира от пряк свободен удар, никой не засече топката и тя тупна пред Христо Иванов. Вратарят разсеяно само я плесна, но достатъчно да се отклони в горната греда и да я улови впоследствие. 

Въпреки този епизод, мачът си вървеше по вкуса на гостите и те не даваха на противника да ги обстрелва. Докато не се стигна до откровената глупост на Раиф Мурадов, който за 30 секунди си изкара два жълти картона и остави отбора си с човек по-малко още в 58-та минута. 

Последваха доста по-чисти положения пред вратата на монтанци. Първо Диян Димов за малко да изненада Христо Иванов в 61-та минута, но после последваха цели три пропуска на Антон Огнянов в рамките на три минути. 

Най-големият от тях беше в 63-та минута, когато беше изведен сам срещу вратаря, но топката мина на сантиметър встрани от вратата след изстрела му. При другите два шанса за него също не успя да уцели вратата, но не от толкова чисти позиции. 

Огнянов не спираше да тормози противниковата отбрана и правеше всичко правилно, с изключение на завършващия удар. Или поне просто нямаше късмет. Това си пролича и в 70-та минута, когато беше изведен зад защитата от Мирослав Будинов, укроти топката с бедро и стреля от воле, но Христо Иванов пак спаси. 

Вече пред вратаря на Монтана вреше и кипеше, като той отново трябваше да се намесва в 73-та минута. Тогава удар на Антон Огнянов беше избит с мъка от Иванов в корнер. А след центрирането от него първо Искандар Джалилов стреля с глава и стражът изби с една ръка, но на главата на Милчев. Неговият удар обаче срещна гредата. 

Последва една от редките контри на Монтана след почивката, но след нея всичко можеше да свърши като интрига. Фернандо да Силва проби до наказателното поле и намери непокрития Петър Атанасов, но неговият удар също срещна гредата и опасността отмина. 

Но този масиран натиск на русенци просто нямаше как да не донесе до гол. Обръчът около монтанската защита беше толкова затегнат, че нямаше как да не се скъса в 81-та минута. Тогава резултатът стана 1:1. 

Антон Полюткин от гостите се търкаляше на земята, но реферът не спря играта и Бранимир Костадинов центрира отдясно към далечната греда, където беше Васил Шопов. Непокритият играч на Дунав само леко хързулна топката покрай Иванов и изравни.

Дунав се хвърли в търсене на победата, а невероятен пропуск в 86-та минута направи Мирослав Будинов, който се откъсна в наказателното поле, но стреля отстрани на мрежата и пропиля страхотния шанс. 

В 90-та минута и Бранимир Костадинов тресна гредата, която за трети път беше най-верният помощник на Христо Иванов, но отново попадение не падна. До края вратарят имаше още няколко ключови намеси, но заключи вратата си и не пусна нов гол в нея. 

Така Монтана взе втората си точица навън и вече е с 5 точки в актива си. Дунав има 18, с колкото е и преследвачът ЦСКА-София, но русенци победиха в прекия сблъсък и са пред "червените".