Отборът на Пирин Благоевград постигна третата си победа от началото на първенството в Първа професионална лига. В откриващия за 8-ия кръг двубой играчите на Стефан Генов се наложиха минимално над гостуващия Монтана с 1:0. Единственото попадение вкара защитникът Стилиян Николов в самото начало на второто полувреме, а малко по-късно монтанчани останаха с човек по-малко на терена.

Успехът прати "орлетата" на 8-ата позиция с 10 точки, докато финалистът за Купата от миналия сезон продължава да крета на дъното. Монтана има едва 4 пункта на сметката си, които им отреждат 12-о място.

Началото на мача беше доста двуостро, с опити и на двата отбора да достигат максимално бързо до наказателното поле на противника. Постепенно Монтана наложи по-траен контрол върху топката и да създава ситуации. В 13-ата минута Петър Атанасов получи пространство да овладее пред дъгата и да се обърне, след което да отправи опасен шут, преминал на половин метър покрай дясната греда.

Три минути по-късно Атанасов центрира от пряк свободен удар, а около точката на дузпата Стивън Петков бе оставен без опека да обстрелва с глава. Нападателят не успя да нанесе чист изстрел по топката и я прати в аут.

В средата на полувремето вратарят на Пирин Красимир Костов предизвика съдбата с едно ненужно напускане на наказателното поле. Той се изстреля, за да отиграе от въздуха изритана на високо топка, ала Сандев не очакваше това и двамата си попречиха. Стражът на „орлетата“ не изчисти никак успешно, но и в опита на Петър Атанасов за параболичен изстрел от въздуха липсваше достатъчно сила.

Едва към края на полувремето Пирин се посъбуди и доказа, че може да причини много неприятности за Монтана. В 32-ата минута Старокин и Костов направиха хубаво двойно подаване, което позволи на бившия играч на Левски да нахлуе отдясно в пеналта. Той сви топката назад обратно за Костов, който от 8-9 метра стреля над гредата.

В 42-ата домакините изтърваха една от най-чистите си ситуации. Станислав Костов изведе по чудесен начин Дани Младенов отляво, а нападателят се стрелна към наказателното поле. Ивайло Василев опита да го пресрещне много рано и бе лесно преодолян. Точно когато голът изглеждаше неизбежен, Младенов се подхлъзна и ритна топката в аут.

Само две минути по-късно отново Младенов се оказа на повече от отлична позиция. Старокин изпрати далечно центриране към наказателното поле, а Полюткин много лесно позволи на острието на Пирин да го пребори пред вратарското поле. За късмет на гостите Младенов не нанесе чист удар по топката от воле и кълбото отлетя много далеч покрай целта.

Второто полувреме започна по най-добрия възможен начин за домакините. Едва беше изминала минутка игра, когато „орлетата“ изпълниха фаул с центриране към границата на пеналта. Там Башлиев с глава насочи топката към вътрешността на наказателното поле, където бранителите на Монтана позволиха на топката да тупне на тревата около Ндуе Муйеци. Нападателят загуби ориентация, но зад него долетя Стилиян Николов, който с шут през купа от тела се разписа – 1:0.

Попадението определено шокира гостите и грешките започнаха да изобилстват в комбинациите между играчите на Стевица Кузмановски. Освен това футболистите в сини екипи се поизнервиха, което доведе и до ситуацията в 65-ата минута, когато Полюткин беше изгонен. Един случаен пас на Кощрна намери начин да стигне до Муйеци в предни позици, а албанецът много хубаво използва тялото си, за да остави топката да мине покрай него и да я подгони към наказателното поле. Полюткин нямаше избор освен да повали нападателя, което му костваше втори жълт картон.

Въпреки численото си предимство, Пирин определено се прибра назад, за да пази резултата. Това можеше да им изиграе лоша шега в 74-ата минута. Тогава Христос Контохристос изпълни пряк свободен удар почти до централния кръг, като изсипа топката към наказателното поле. Красимир Костов излезе адски неразчетено и дори не беше близо да отиграе фалцираното подаване. Кълбото тупна на земята и премина встрани от десния стълб.

Пирин имаше чудесен шанс да приключи всичко малко след изтичането на редовното време, когато Башлиев атрактивно засече от въздуха центриране на Тасев след късо разигран корнер. Шутът на капитана беше много силен, но премина покрай дясната сглобка зад Василев.

Така Монтана потегля обратно към дома с мисъл за следващия си мач от първенството, където опонент ще е Локомотив Горна Оряховица. В 9-ия кръг Пирин от своя страна гостува на Локомотив Пловдив.