Илиан Илиев хвърли оставка след безумното представяне на Левски срещу Монтана. „Сините“ изпилиха нервите на своите привърженици за пореден път. Преди една година, на 25 март Левски падна на „Герена“ от Миньор Перник. Това изяде главата на Николай Костов, сега явно дойде ред и на Илиан Илиев. Кръгът изглежда затворен, а общото е, че и тогава начело на съперника стоеше Стойчо Стоев...Куриозно съвпадение. Осем души от сегашния състав на Левски, взимат участие и в онзи злополучен за клуба мач.

Отборът на Левски се превърна в морга за треньори. Това е една от най-стресиращите професии в страната. След смяната на Станимир Стоилов преди години, този пост се превърна в игра на руска рулетка.

Велислав Вуцов го отнесе първи и треньорската му кариера беше пред тотален провал. Емил Велев направи Левски шампион, но си замина уволнен по груб начин. Ратко Достанич дойде с репутацията на кадърен треньор, после си тръгна като абсолютен бездарник. Георги Иванов беше светиня за феновете на Левски, когато си замина от стадиона се чу въздишка на облекчение. Ясен Петров стигна до унизителната ситуация да е треньор, но Гонзо да му прави състава и стратегията за даден двубой. Николай Костов се славеше с добро име в Украйна, но и неговата шапка беше скроена по бързата процедура. Герена чисто и просто стана среда, която убива треньорите. Това не говори добре

С футболистите обаче нещата стоят по друг начин. Те винаги получават добрите си заплати на време. Играят го големите звезди в родния футбол, а всъщност рядко показват желания характер, естествено с малки изключения. Когато си тръгват от Левски, те винаги са доволни, защото са получили всичко до последната стотинка. Огромен процент от привлечените в Левски през последните години са пълна обида за клуба. Банда средняци, които трябва всяка сутрин да благодарят на Господ, че играят в тим от този ранг. Те не са виновни, а тези, които ги докарват на „Георги Аспарухов“.

Един от големите проблеми на „Герена“ са солидните заплати. Играчите на Левски могат да си заслужат парите, само ако станат шампиони, ако постигнат нещо забележително в Европа, всичко останало е глупост.

Илиан Илиев загуби точките срещу Монтана, секунди след срещата с Литекс за Купата, която спечели. Изказването за голямото напрежение беше огромната му грешка. Гафът, който гипсира допълнително неговите футболисти. На тях им е трудно, когато е спокойно, какво да говорим, ако стане напечено. В Левски трябва да играят само такива, които умеят да носят на огромно напрежение. Големите футболисти за това са такива, защото успяват да се изолират от всякакви странични фактори.

Най-големият недостатък на Илиан Илиев и екипът му през последните месеци беше, че се страхуваха от сянката си. Някак си бяха по-мнителни от необходимото. Постоянно нещо ги притесняваше, някой ги дебнеше от засада, а се доверяваха сляпо на някои футболисти. Мереха с различен аршин и сбъркаха.

Герена  морга за треньори

източник: LAP.bg

Станислав Ангелов стана капитан на Левски през лятото, а това не беше справедливо. Моите уважения към Пелето, но той си тръгна по специфичен начин от „Герена“, преди години и сложи началото на края на един забележителен състав, а като се върна, взе лентата. Владимир Гаджев се превърна в любимец на треньора, а не оправда огромното доверие. Лидерите печелят мачове, а не си изкарват червени картони за глупости в ключови двубои. Гаджев има качества, но беше поставен прекалено на високо от шефове и треньори. Нуно Пинто пропусна една седмица от зимната подготовка, защото жена му раждаше. Даниел Димов видя детето си няколко дни след като се роди, защото беше на лагер в Кипър... Дъстли Мюлдер се прибра поради някаква си причина в София и изтърва част от заниманията... Холандецът беше един преди да подпише новия си договор, сега играе значително по-слабо. Това са дребни детайли, но доста важни. Във футбола и живота е добре да бъдеш справедлив до край. Всеки трябва да си получи заслуженото.

В мразовитата неделна вечер отново станахме свидетели на една и съща картина. Футболистите си тръгнаха в мрачно настроение. Треньорът хвърли оставка, а шефовете са се хванали да главите. Феновете са бесни и обидени. Босовете ще останат, защото те плащат и издържат клуба. Футболистите и те ще запазят позициите си, най-много да ги глобят. Запалянковците ще понесат поредната порция подигравки и няма да стъпят на стадиона, някои само до следващото домакинство. Треньорите ще поемат отговорността, както си му е редът. Не може да отречем, че Илиан Илиев го направи с достойнство. Каза думи, които скоро не бяхме чували на „Герена“. „Това, което се случи след мача, си бях казал, че като дойде такъв момент, ще си подам оставката. Не съм дошъл нито за пари, нито за слава. Бях си обещал, че в момента, в който тези хора, които преди са скандирали името ми, поискат оставката ми, ще я подам“.

Факт е, че в последно време Левски не играе нищо. За това основната вина се носи от треньорите, така е по цял свят. В момента обаче някак си много подходящо звучи един от плакатите, които преди време опънаха „сините“ фенове. Фланелката е тежка, не е модна дрешка... Колкото парадоксално да звучи, Левски продължава да е в играта за двете купи, но първо трябва някой да почне да играе...