Мястото на българския футбол е в Лига Европа, а не в Шампионската лига. И това заключение не идва от мачовете на Левски с Дебрецен, а произтича от много факти.

Трябва да разберем, че не е изненада, когато български отбор загуби от Дебрецен, а е изненада, когато направим равен с Динамо Москва или победим Удинезе. Съвсем нормално трябва да се приемат нещата, когато отстраняваме тимове като Баку и БАТЕ Борисов, защото това са отборите от нашата черга, въпреки че и те съвсем скоро ще ни задминат, защото в тези страни хората дават пари за футбола, докато в родината ни всичко е занемарено. И трябва да гледаме по-трезво на нещата, а не след първата победа да боготворим футболистите и след първата загуба да ги пращаме в ада.

Мястото ни е в Лига Европа и то, защото УЕФА направи коренни промени и даде шанс за изява на повече европейски отбори, да усетят магията на евротурнирите. Иначе, ако съществуваше още турнира КНК, ние сме точно за него, защото и Лига Европа ни е много, тъй като нямаме стадиони, а и изглежда не искаме да имаме.

И докато футболът в страни като Азербайджан, Казахстан и Беларус се развива постоянно, то при нас той боксува, защото за него се отделят малко средства за развитие, не се инвестира в базите и всички босове искат да имат футболни отбори, но да не дават много, а футболът е скъпо удоволствие.

Българското футболно първенство е на 43-то място в класацията на шампионатите в света, съставяна от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). Нашата "А" група има 330 точки, като пред нас са шампионатите на държави като Камерун, Ейре, Узбекистан и Сингапур. Е, какво да говорим?

Много хора се надяват България да пробие в класацията на УЕФА и да придобием право да имаме два отбора в квалификациите на Шампионска лига, но това не изглежда логично, защото Холандия, която има невероятна школа и футболът й се развива с големи стъпки в сравнение с нашия, има два представителя в най-големия европейски футболен турнир. Още повече, че големият коефициент на България съвсем скоро ще загуби давност, а и той бе натрупан благодарение на успехите на Левски, който достигна четвъртфинал за Купата на УЕФА през 2006 и в същата година влезе в груповата фаза на Шампионска лига. А зад постиженията на „сините”, стоят много фактори.

В Унгария от две години заради слабите резултати на националния отбор и клубните им тимове в евротурнирите, футболната федерацията се обърна към английската и двете страни сключиха договор, като островитяните пращат техни специалисти, които да развиват унгарския футбол. Освен това, унгарското първенство се наводни с английски футболисти, а към Острова потеглиха унгарски играчи, които първоначално играят в Чемпиъншип и по-долните дивизии, но някои стигнаха и до Ливърпул, Челси и Манчестър Юнайтед.

За сметка на това в България тъпчем на едно място и псуваме, че не играем добър футбол. Ами няма как да стане, като президентът на БФС иска да закрие първенството, за да нямат журналистите работа, а унгарският се стреми да развива футбола в страната. В българския футбол нещата трябва да се променят от школите, но това може да стане само с чужди специалисти и с чуждестранни футболисти, а като изключим Левски, Литекс, Славия и Черноморец, нито един друг отбор в България няма свястна школа, където да се развиват млади таланти.

Българското първенство се намира на 43-то място в класацията на шампионатите в света, защото в А група футболът деградира и не се развива. Повечето отбори играят антифутбол и не се надиграват срещу ЦСКА, Левски, Литекс, Черно море и Локомотив София, а се затварят и по този начин футболът губи. Вкарват се малко голове, може и да се получи изненада, като на Литекс – Пирин 0:1, но според мен и двата отбора, и феновете посетили мача, биха били доволни на резултат 3:3 и красив мач, а не само да се играе пред едната врата. Казвам 3:3, защото новакът в холандската Ередивизие Венло, още в дебютния си мач спечели точка срещу гранда ПСВ, като му вкара три гола на неговия стадион. Аз бих бил много доволен, ако Спортист Своге вкара три гола на Герена или Берое отбележи два на Армията.

Венло вкара три гола на ПСВ само в един мач, докато Черно море не успя да отбележи нито един на холандския гранд за 180 минути. Вярно „моряците” играха достойно, но сами си направете извода...

Българският футбол се гради на защитния стил, защото това е по-лесно. Много по-трудно е да търсиш ти да отбележиш гола. Срещаме трудности, когато трябва да вкарваме голове в евротурнирите, защото нямаме нападатели. Уж играем в много офанзивната тактика 4-3-3, а в действителност схемата на игра по-скоро изглежда 4-5-1.

А в Шампионската лига се играе красив и атрактивен футбол, и това го доказа БАТЕ Борисов, който измъкна точки от Ювентус и Зенит, а Левски се прибра с голова разлика 1:17. Разликата е голяма, нали. Между другото в класацията на шампионатите в света, първенството на Беларус е преди българския шампионат, и това изглежда логично.

Там ни е мястото, в Лига Европа, даже трябва да сме много доволни, че имаме поне един отбор в този голям турнир, а да се надяваме, че в четвъртък към Левски ще се присъединят Литекс и ЦСКА, след като ловчанлии направят резонното, а „армейците” сътворят чудото. И, за да няма драми в груповата фаза на турнира, трябва да знаем, че от нас се очакват изненади, а всичко друго ще бъде в сферата на нормалното.