Отборът на Ботев Враца записа изключително ценна победа в борбата си за оцеляване в efbet Лига. Врачани се наложиха с минималното 1:0 като домакин срещу Монтана в мач от 29-ия рунд от елита на българския футбол. Големият герой за домакините бе Даниел Генов, който преустанови „головата си суша” и се разписа след час игра на стадион „Христо Ботев”.

Гостите от Монтана пък трябваше да играят повече от едно полувреме с човек по-малко, след като Тони Тасев заради протести за дузпа посока съдията Валентин Железов бе изгонен. Важно е да бъде отбелязан, че при попадението на Генов Самир Аяс беше застанал пред вратаря Благой Макенджиев и бе в засада, като при наличието на ВАР навярно това попадение щеше да бъде отменено.

lap.bg
15 снимки

Победата прати врачани на върха в долната четворка, като тимът е вече с 28 точки. Монтана остава предпоследен, или трети в тази група, с четири пункта по-малко. Последният Етър е с 22, а Славия е 12-и е с 27 точки, но и двата отбора са с мач пасив помежду си. Това бе трета победа на Ботев Враца над Монтана през сезона. Тимът от „Огоста“ дори не е реализирал попадение срещу съперника си.

В следващия кръг Ботев Враца гостува на Етър, докато Монтана ще приеме Славия на „Огоста”.

Ботев Враца Монтана

източник: sofascore.com


Първият удар в мача дойде след само две минути игра. Той бе отправен от Тони Тасев oт Монтана, но прекалено слаб, за да затрудни Дамянов.В първите няколко минути гостите от Монтана изглеждаха по-активни, докато Ботев Враца сякаш беше доволен от това да прибере играта в своята половина. Все пак до сериозни опасности пред вратата на Дамян Дамянов не се стигаше.

След четвърт час игра Монтана стигна до много добра ситуация за гол. Сергей Георгиев даде през средата топката за Тони Тасев. Той се освободи от опеката на врачански бранител и стреля, но ударът му бе блокиран. Топката отиде вляво за Георгиев, който завърши, но Дамянов се намеси и отрази удара му.

Първата възможност за врачани бе на сметката на Дориан Бабунски в 24-ата минута. Нападателят се измъкна от Давид Кики и шутира със сила по диагонала, но и доста неточно. В 28-ата минута домакините разиграха много добре своето нападение. Мартин Николов получи вляво и опита да даде успореден пас на вратата за Дориан Бабунски, но Макенджиев предугади паса и излезе, за да спре топката.

Четири по-късно домакините стигнаха до още една добра ситуация за отбелязване. Даниел Генов получи вляво и подаде към Дориан Бабунски, който трябваше да завърши, ала със сетни сили Башлиев с крак изби в ъглов удар и спаси отбора си. Пет преди края на първата част Тони Тасев от Монтана си изработи два бързи жълти картона, за да бъде изгонен. Той реагира остро към рефера Железов, след като играчът на Монтана имаше претенции за дузпа на сметката на своя тим. Малко след това той опита да удари с глава Даниел Гаджев и това бе достатъчно, за да бъде изгонен.

Въпреки че останаха с 10 човека монтанчани създадоха първото добро положение след червения картон. В добавеното време на първата част абсолютно необезспокояван Давид Кики от Монтана бе оставен в полето на врачани и отправи удар с глава след центриране от фаул, но  неточен - аут.

Ботев Враца започна по-амбицирано втората част, а Петър Атанасов бе изведен прекрасно зад отбраната на Монтана пет минути след подновяването. Звездата на "зелените" опита да свие вдясно за Бабунски, но вратарят Макенджиев излезе и пресече паса на Атанасов, за да предотврати сигурен гол за домакините. В 53-ата Монтана стигна до атака, в която присъстваха четирима футболисти за гостите, а бранителите за Ботев Враца - двама. Сергей Георгиев искаше да изведе вляво на наказателното поле на домакините Кики, но му даде кошмарен пас, а ударът на Кики бе блокиран от Венцислав Керчев.

В 56-ата минута Ненов замени контузения Петър Атанасов и само секунди след появата си на терена можеше да направи разлика в резултата. Той проби добре отдясно, след като набра добра скорост и стреля, но топката се отби в левия страничен стълб на гостуващата врата.

След час игра домакините откриха резултата, а точен бе Даниел Генов. Юлиан Ненов продължи с добрите си изяви след появата си на терена, а Кики изби с глава право на краката на Генов. Той отправи добър удар, който влетя в мрежата на Макенджиев. Стражът имаше претенции за редовността му, тъй като Самир Аясс бе в засада и беше пред стража на монтанчани, но голът бе оставен - 1:0 за Ботев Вр.

Натискът на Ботев Враца продължи, а в 72-ата отборът можеше да стигне до втори гол. Даниел Генов овладя топката в наказателното поле на Монтана и върна назад за Ненов. Резервата отправи топовен удар с десния крак, но за щастие на Макенджиев топката отлетя встрани от вратата му - аут. Четвърт час преди края Даниел Генов бе изведен зад отбраната на Монтана вляво на наказателното поле по изключително техничен начин с пета от Домовчийски, но ударът на голмайстора бе отразен от стража на Монтана.

В последната минута на срещата бранителят Давид Кики от гостите опита акробатичен удар след ъглов удар, но право в ръцете на Дамянов.


Дербито на Северозапада винаги е будило интерес, но сега има и огромно значение. Мачът от 3-ия кръг на плейофите във втората четворка се явява ключов и за двата отбора, които се борят за мястото си в елита.

В редовния сезон врачани постигнаха две победи над Монтана - 2:0 у дома и 1:0 край Огоста.

В лагера на домакините имат повод за оптимизъм, тъй като в съства се завръщат важни играчи - капитанът Валери Домовчийски, Даниел Гаджев и Атанас Зехиров. Аут от двубоя с Монтана е Христо Златински, който е с травма. Гостите пристигат под връх Околчица без контузения Реян Сенхаджи. Очаква се атаката на тима да води Росен Кръстев, който донесе победата над Етър в миналия кръг.

FT / БОТЕВ ВРАЦА 1:0 МОНТАНА ► КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА

1:0 Даниел Генов (60)

Рефер: Валентин Железов /Бургас/

Стадион "Христо Ботев" / Враца/

Стартовите състави на двата отбора:

Ботев Враца: 34 Дамян Дамянов - 18 Илия Миланов 37 Венцислав Керчев 77 Мартин Николов 81 Атанас Зехиров 6 Даниел Гаджев 22 Никола Колев 9 Даниел Генов /к/ 10 Петър Атанасов 28 Самир Аясс 20 Дориан Христовски

Резерви: 1 Христо Митов - 5 Костадин Ничев 14 Димитър Буров 24 Алассане НДиайе 30 Валери Домовчийски 94 Юлиан Ненов 15 Мирослав Маринов

Треньор: Веселин Великов

Монтана: 30 Благой Макенджиев - 25 Александър Башлиев 33 Стефан Цонков 24 Давид КИКИ 3 Иван Михов /к/ 10 Владимир Айтов 6 Янко Ангелов 8 Тони Тасев 19 Росен Кръстев 23 Сергей Георгиев 11 Николай Минков

Резерви: 1 Марио Кирев - 2 Валери  Христов 13 Йордан Йорданов 20 Михаел Орачев 4 Радослав Терзиев 22 Стефан Каменов 26 Стоян Предев

Треньор: Атанас Атанасов