Славия победи Монтана след изпълнение на дузпи с общ резултат 6:4, след като в редовното време двата тима завършиха при резултат 1:1 в мач от 1/8-финалите на Купата на България. Гостите откриха резултата в 23-ата минута след страхотен гол на Адам Буджамаа. Крилото на домакините Радослав Кирилов възстанови равенството в последната минута на редовното време. В продълженията двата тима не успяха да си отбележат нови попадения и всичко в двубпя трябваше да се реши след изпълнение на дузпи. "Белите" показаха здрави нерви и успяха да реализират всичките си изстрели от бялата точка, докато Стефан Цонков е големият грешник за Монатана. Двубоят е наблюдаван от президентът на "белите" Венцеслав Стефанов, който беше в компанията на бившия треньор на столичани Велислав Вуцов и бронзовия медалист от САЩ 94 Пламен Николов.

lap.bg
32 снимки

Напред в турнира вече продължиха Локомотив Пловдив, Арда, ЦСКА, Лудогорец, Левски, ЦСКА 1948 и Ботев Враца.


"Белите" стартираха агресивно двубоя и първата добра възможност се откри пред Димитър Рангелов, но опитният нападател не успя да засече остро центриране на Михаил Александров отдясно.

В 8-ата минута Мартин Сораков бе изведен отлично от Димитър Рангелов. Младокът опита пас към Радослав Кирилов, но Стоян Предев пресече и решително изби. Две по-късно Димитър Рангелов опита да преодолее Петър Петров от дистнация, но ударът му бе слаб и вратарят улови.

Домакините продължиха да действат по-агресивно, като десният фланг бе много активен в първите минути на двубоя, където действаха Михаил Александров и Мартин Сораков. В 14-ата минута Славия получи пряк свободен изстрел на границата на наказателното поле, но изстрелът на Димитър Рангелов попадна в стената.

В 20-ата минута Андреа Христов изведе отлично по дясното крило Мартин Сораков. Крилото напредна и отправи изстрел в далечния ъгъл, но топката премина покрай вратата.

Три минути по-късно "белите" допуснаха грешка при изнасянето на топката. Адам Буджамаа овладя топката, след което с великолепен изстрел от дистанция реализира в горния десен ъгъл на Светослав Вуцов.

Действията на терена не се промениха и Славия продължи да бъде отборът, който държи контрола на топката. От своя страна възпитаниците на Атанас Атанасов приеха играта в собствената си половина и изчакваха за организирането на бързи контраатаки.

В 39-ата минута Светослав Вуцов улови изстрел на Сергей Георгиев от пряк свободен удар. Минута по-късно и Петър Петров се намеси решително след изстрел от фаул на Петер Макрилос.

На почивката треньорът на Славия направи три промени в състава си, включвайки в игра Дарко Тасевски, Калоян Кръстев и Ерол Дост. От своя страна този на Монтана Атанас Атанасов направи рокада на вратарския пост, заменяйки Петър Петров с Марио Кирев.

В 53-ата минута Петер Макрилос центрира от ъглов удар на близката греда, където Калоян Кръстев  продълиж с глава назад към Дарко Тасевски, който стреля отблизо, но Марио Кирев с отличен рефлекс спаси.

"Белите" продължиха да са по-агресивният тим, но играта в следващите минути често бе накъсвана от нарушения и темпото на игра спадна. В 70-ата минута Дарко Тасевски изведе Филип Антовски по левия фланг. Бранителят напредна и подаде по земя около точката за изпълнение на дузпа към Радослав Кирилов, но изстрелът на крилото попадна в тялото на защитник на Монтана.

Малко след това Владимир Айтов проби отдясно и повтори упражнението, но и изстрелът на Димитър Законов бе спрян от бранител на Славия.

В 77-ата минута след разбъркване пред вратата на гостите Надер Гандри нанесе изстрел от дистанция, който премина покрай вратата.

В заключителните минути на двубоя домакините упражниха масиран натиск, но защитата пред Марио Кирев се справяше с центриранията на "белите".

В 89-ата минута столичани стигнаха до изравняването. Радослав Кирилов бе най-съобразителен в наказателното поле и с изстрел в долния десен ъгъл възстанови равенството. Вратарят на Монтана опита да предотврати попадението, но не успя да парира топката и тя влетя в мрежата му.

До края на редовното време не бяха вкарани още попадения и следваха две продължения от по 15 минути.

Славия опита да се възползва от психологическото си предимство и стартира агресивно. В 92-ата минута Александър Златков отправи изстрел от дистанция, но топката премина покрай левия страничен стълб.

В 99-ата минута Радослав Кирилов получи около границата на наказателното поле и отправи плътен изстрел, но топката прелетя покрай левия страничен стълб.

В последната минута на първото продължение при центриране в наказателното поле, Светослав Вуцов гопусна грешка и не успя да улови на пръв поглед лесна топка, след което Ерол Дост изби пред голлинията, а при добавката изстрел на Росен Кръстев бе спрян от Надер Гандри. Но след края на ситуацията главният съдия Владимир Вълков отсъди засада, въпреки че не бе ясно дали има такава.

В началото на второто продължение Мартин Сораков направи индивидуален пробив през центъра, след което отправи изстрел, но Марио Кирев улови.

В 112-ата минута Радослав Кирилов центрира от ъглов удар на задната греда, където Надер Гандри стреля с глава, но покрай вратата. В последната минута от второто продължение Калоян Кръстев имаше добър шанс да донесе победата за тима си, но изстрелът му премина покрай десния страничен стълб. Това бе и последният интересен момент в двубоя и всичко трябваше да се реши след изпълнение на дузпи.

При изпълненията от бялата точка домакините показаха здрави нерви и успяха да реализират всичките си изстрели, докато фатален пропуск за Монтана направи Стефан Цонков, което позволи на Славия да се класира на четвъртфиналите за Купата на България.

СЛАВИЯ - МОНТАНА 1:1

0:1 Буджамаа 23'

1:1 Р. Кирилов 89'

При дузпите:

1:0 Тасевски - попадение

1:1 М. Орачев - попадение

2:1 Р. Кирилов - попадение

2:2 Й. Йорданов - попадение

3:2 Сораков - попадение

3:3 С. Георгиев - попадение

4:3 М. Александров - попадение

4:3 Ст. Цонков - пропуск

5:3 К. Кръстев - попадение

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

СЛАВИЯ: Светослав Вуцов, Михаил Александров, Надер Гандри, Андреа Христов, Филип Антовски. Мартин Сораков, Георги Вълчев, Петер Макрилос, Емил Стоев, Радослав Кирилов, Димитър Рангелов

Треньор: Александър Тарханов

МОНТАНА: Петър Петров, Стоян Предев, Стефан Цонков, Раян Сенхаджи, Михаел Орачев, Владимир Айтов, Йордан Йорданов, Адам Буджамаа, Росен Кръстев, Димитър Законов, Сергей Георгиев

Треньор: Атанас Атанасов

Гл. съдия: Владимир Вълков

Стадион: „Славия“, София