Кметът на Монтана Златко Живков е важният човек в града, благодарение на който отборът се подвизава в елита на българския футбол. Той взе отношение по драмите с отбора от последния кръг, които станаха факт заради загубата с 3:4 от Славия след обрат. 

След края на двубоя наставникът Атанас Джамбазки нарече играчите си циркова трупа, а после хвърли и оставка. Живков разкри, че оставката на специалиста този път е приета, а според него играчите просто са прегорели заради слабите резултати напоследък. 

"Поредното емоционално изявление на Джамбазки, за което не е прав и затова приехме оставката му. Ние сме клуб с 96-годишна история, миналата година играхме финал за Купата, продължаваме да сме в професионалния футбол", заяви Живков пред DIEMA SPORT и предаването "Домът на футбола".  

"Тази година имаме да се справим с два проекта - за осветлението и дренажа на стадиона, както и нови терени. Това е най-важното за мен. Това е причината да поддържаме професионалния футбол, а не само 12-те ни детски формации."

"Ситуацията не беше добра за селекцията, стигна се до смени, а и явно целите не издържат на някои. Поради тази причина правим промяна и затова ще имаме нов треньор. Не само, че не сме циркова трупа, ами ще си изиграем докрай сезона, както трябва", сподели още кметът на Монтана.

Заради начина, по който Монтана загуби мача със Славия, се заговори във футболните среди, че това е било следствие на черно тото. Твърдящите това дават като аргумент боя между Сергей Антонов и Кристофър Бамба на терена.  

"Разбирам емоциите ви и желанието на някой да намери интрига. Само този, който не се е събличал по къси гащи, не знае до къде може да те доведе напрежението. Липсата на резултати влияе на всички и невинаги нервите издържат", заяви Живков и продължи.

"Тези хора не са мекотели и не могат да издържат. И когато някой е по-изнервен и хвърчат искри. Става въпрос за Сергей Георгиев и Бамба, които са се сдърпали на терена, два часа по-късно са се извинили. Получихме два много хубави гола от преки свободни удари, но не смятам, че само Бамба е виновен", сподели още кметът на Монтана и разкри, че твърденията за черно тото са пълна лъжа. 

"Докато аз съм кмет последните 15 години, никога не е влязла една стотинка по този начин. Няма такава интрига. На някои не им издържат нервите и за да се защитят, не знаят какво говорят. Никога не сме разчитали на такива неща да взимаме пари. Дори да сме последни, ние такива методи не ползваме. Не ни бъркайте с други клубове", заяви още градоначалникът.

Той говори и за селекцията на отбора, която е предимно от чужденци, повечето от които бяха привлечени тази зима. Според Живков, това е тенденция не само по света, но вече и у нас, с дребни изключения.  

"В професионалния футбол в Европа темата собствени играчи и чужденци не стои по начина, по който стоеше миналия век. Освен Славия, не знам дали има друг отбор само с българи. Лудогорец дори няма нито един. Това е тенденция при всички отбори", сподели градоначалникът. Той разкри още, че има забавяне от половин заплата в отбора.  

"На играчите всичко е платено. Ползваме рекламни договори, вноски от общината, само по половин заплата не е платена. Има отбори от първата половина, които по три месеца не са получавали заплати, така че и тук интрига няма."

"Най-вероятно ще има санкции, ще има нов треньор до неделя, имаме няколко предложения, ще се борят в последната част на шампионата. До няколко дни ще имаме български треньор, той е амбициран човек, който не се е предал от моментното място на отбора. Трябва човек с по-здрава ръка, с дисциплина. Ще трябва да се напънат, ако искат да си вземат заплатите, иначе няма да стане", завърши кметът на Монтана.