Ботев Враца се завърна в Първа лига след драматичен мач от 30-ия кръг на Втора лига срещу Монтана. „Зелените“ се наложиха с 2:1 на своя стадион „Христо Ботев“, а в герой за тима на Сашо Ангелов се превърна юношата на Левски Деян Иванов, който играе като преотстъпен. Именно бранителят, който дълго време лекува травма, отбеляза победния гол по ефектен начин. Преди това Петър Атанасов бе дал аванс на домакините, а Йордан Йорданов бе изравнил.

След голяма драма Ботев Вр се завърна в Първа лига!

Сашо Ангелов: Господ ни покри

Иванов: Тепърва ще говорим с Левски, ще видим какво ще се случи

След драматичния успех, Ботев остави преследвачите си Локомотив София и Царско село зад себе си, запазвайки статуквото от преди срещата. Кръг преди края врачани водеха с точка на двата столични тима, като гонеха задължителна победа в последното си домакинство. Петър Атанасов и компания завършиха с 64 точки на върха и спечелиха директната квота за Първа лига. „Столичните железничари“ и „царете“ имат още една възможност да атакуват майсторската група – през баражите срещу 12-ия и 13-ия в елитната група.

Монтана, който в този двубой бе без голяма част от титулярите си, финишира четвърти в класирането на Втора лига с 56 точки.

Врачани упражниха натиск в първите минути на срещат, като стигнаха до няколко нелоши ситуации. В петата минута Спас Георгиев засече центриране отляво на наказателното поле, където Спас Георгиев отправи много силен изстрел, преминал над напречната греда.

Ботев Враца поведе след 10 минути игра. Йордан Апостолов подаде отдясно към Иван Колев, който с глава отигра към Петър Атанасов, той финтира вратаря Марин Орлинов и се разписа за 1:0.

Ботев Враца организира нова добра атака в 25-ата минута. При бърз пробив отляво, топката бе пусната към Спас Георгиев, който овладя в пеналта с гръб, съумя техничено да се обърне и насочи топката в долния десен ъгъл на Марин Орлинов. Стражът на Монтана обаче бе безукорен.

В 29-ата минута Иван Колев получи отдясно и центрира хубаво, но защитник на монтанчани изчисти встрани от терена.

Врачаните си спечелиха корнер отдясно на вратата на Орлинов малко по-късно. След центрирането обаче вратарят на гостите се намеси стабилно и боксира.

В края на полувремето домакинска атака бе спрянa заради маркирана засада на Петър Атанасов. Останаха съмнения в коректността на отсъждането.

След почивката момчетата на Сашо Ангелов имаха великолепна възможност да удвоят аванса си. Спас Георгиев излезе на много опасна позиция отдясно, стреля силно, ала Орлинов плонжира и изби в корнер, от който не произлезе нищо.

Малко след това Айкут Рамадан се озова фронтално на вратата, но се засуети и отправи много слаб удар, като никак не затрудни Александър Любенов. При една от ответните атаки Петър Атанасов шутира от дистанция, но изкара топката встрани от десния стълб. Самият Орлинов обаче бе покрил ъгъла си.

„Зелените“ организираха две добри атаки между 60-ата и 66-ата минути, но изстрелите на Петър Атанасов и Спас Георгиев не успяха да поразят целта.

В 68-ата минута Айкут Рамадан стреля, но Любенов улови.

Гредата помогна на гостите в 70-ата минута. Петър Атанасов изпълни фаул от удобна позиция на дъгата, но топката се отби в десния стълб на Орлинов.

Монтана изравни в 71-ата минута. При центриране от фаул отляво, играч на Монтана успя да отклони, а Йордан Йорданов засече на далечната греда и разстреля Александър Любенов за 1:1.

В 81-ата минута Петър Атанасов нахлу отляво и стреля. Орлинов успя да се намеси, макар и неубедително. Последва добавка, при която Цонков буквално спаси „сините“ от попадение, чистейки малко пред голлинията.

С напредването на времето драмата на стадион „Христо Ботев“ стана все по-голяма. В 88-ата минута врачани успяха да стигнат до така търсеното попадение. След като си спечелиха фаул отляво, Йордан Апостолов центрира, а юношата на Левски Деян Иванов вкара впечатляващо попадение. От около 12-13 метра бранителят с гръб успя да отклони топката и я прати в долния десен ъгъл на Орлинов за 2:1.

В 90-ата минута Апостолов опита късмета си от разстояние, но прати топката в аут.